Şimdi yükleniyor

UD, UDİ HİNDİ, ÖD AĞACI AYNI MI?

UD, UDİ HİNDİ, ÖD AĞACI AYNI MI?

Ud veya öd ağacı, bilimsel adı Aquilaria olan ve genellikle Güneydoğu Asya’da yetişen ağaç türlerinden elde edilen bir reçinedir. Bu ağaç, enfekte olduğunda veya stres altına girdiğinde, koyu renkli ve yoğun kokulu bir reçine üretir. Bu reçine, ud veya öd ağacı olarak bilinir ve çok değerli bir malzemedir. Parfüm yapımında, tütsü olarak ve bazı kültürel ve dini ritüellerde kullanılır. Özellikle Arap dünyasında ve Asya’da oldukça kıymetlidir.

Udi Hindi

Udi hindi, “Hint ödü” veya “Hint tütsüsü” olarak da bilinir. Bu, Hindistan ve civarındaki bölgelerde yetişen öd ağaçlarından elde edilen öd (oud) reçinesini ifade eder. Aynı öd ağacı reçinesi olmasına rağmen, “udi hindi” terimi, özellikle Hindistan’dan gelen öd reçinesini belirtmek için kullanılır. Yani, udi hindi de aslında öd ağacının bir türüdür, ancak coğrafi bir belirtme yapılmaktadır.

Udi hindi, Rasulullah aleyhisselam’ın asırlar öncesinde tavsiye ettiği mübarek bir şifa kaynağıdır. Udi hindi bitkisinin halk arasında bilinen bir diğer adı da ‘öd ağacı’dır

Aşağıya Allah resülüne dayandırılan bir olayı aktarıyorum. Şifalı günler dileriz 🙂

“Ben küçük bir oğlumla birlikte Rasulullah (aleyhisselam)’ın huzuruna girdim. (O sırada boğazındaki hastalığı sebebiyle çocuğa (i’lak denen) tedavi uygulamıştım. “Çocuklarınızın boğaz hastalığını niye i’lak usulüyle (elle sıkarak) tedavi ediyorsunuz? Size şu Ud-i Hindi’yi (Kust-i Hindi) tavsiye ederim. Zira onda yedi türlü şifa vardır. Zatülcenb(akciğer zarı iltihabı)’in ilacı ondadır. Boğaz hastalığına karşı buruna damlatılır. Zatülcenb’e karşı ağızdan verilir.”

Zühri merhum der ki: “(Rasulullah) bize (ilacın fayda vereceği) iki şeyi açıkladı, ama beşini açıklamadı.”

Ravi: Ümmü Kays Bintu Mihsan

Kaynak: Buhari, Tıbb 10, 21, 26; Müslim, Selam 139, (1214); Ebu Davud, Tıbb 13, (3877)

Share this content:

Yorum gönder