Şimdi yükleniyor

RAHMAN SURESİ 17.AYET : İKİ DOĞU VE BATI NE DEMEK?

RAHMAN SURESİ 17.AYET : İKİ DOĞU VE BATI NE DEMEK?

Rahman Suresinin 17. ayetinde Allah azimüşşan ilginç bir söylemde bulunur bizlere ve ayette şöyle der;

O, İki doğunun ve iki batının Rabb’idir.
رَبُّ الْمَشْرِقَيْنِ وَرَبُّ الْمَغْرِبَيْنِۚ

Rahman Suresi 17. Ayet

Burada anlamamız gerekene cevap olarak değil benim söylediklerim ancak kendi fikrimi oluşturabilir yoksa yüce kitaba kesin hükümle meal verme haddim değildir.

Kur’an biliyorsunuz sayısız olasılıkların bulunduğu bir çoklu evren gibidir yani bugün o ayete bakar yaz görürsünüz yarın bakar kış görürsünüz bir gün bakar deniz bir gün bakar ateş görürsünüz o nedenle kesin budur demek bence yetersiz kalır

Ancak yine de şöyle olabilir mi diye düşünüyorum Ayette ki iki doğu iki batı derken iki tane doğu, doğuş yeri var biri dünya biri ahiret dediğimiz doğuş yeri ve iki batış yeri var biri kabir biri cehennem olarak düşünebilir miyiz.

Ancak devamında nimetten bahseder ki bu da hem dünyanın bir nimet olduğunu hem batışta ki cehennemin zıttı olan cennetin bir nimet olduğunu düşündürüyor bana.

Bu anlattığım şimdi manevi bir mecaz anlatımı, yukarıda söylediğim bir çok pencere olayı vardı. Şimdi bu pencereyi kapatıp aynı ayete başka pencereden bakalım

Dünya 23.4o yatık bir eksene sahiptir, güneşin etrafında dönerken bu eksen önce sağa yatar ve güney kutup noktasında 6 ay gündüz oluşur, kuzey kutup noktasında ise 6 ay gece oluşur. Daha sonra bu eski haline döner.

Böylelikle aslında tek bir dünya da güneş iki farklı noktadan belirli zamanlarda doğar yani altı ay önce A noktasından doğan güneş altı ay sonra artık C noktasından doğmaya başlar ve tabi ki batışı da öyle.

“Doğuların ve batıların Rabbine yemin ederim ki” denilerek de bu duruma işaret etmiştir çünkü günümüz bilimi bugün bize tek bir doğuş noktası değil birden fazla doğuş noktası olduğunu söyler ve bu da Kur’an ile örtüşür.

Güneş, Allah’ın emriyle doğar ve batar; bu doğup batma, her gün farklı açılarla gerçekleşir.

Yine başka bir pencere açacak olursak da Tüm yönlerin bir çemberde birleştiği bir nokta olarak düşünebiliriz. Allah’ın rahmeti de öyle geniştir ki, sadece belli bir yer veya grubu kapsamaz, aksine tüm yaratılmışları kuşatır. İki doğu ve iki batı dendiği zaman tüm yönler (doğu, batı, kuzey, güney) hepsi pusulada aynı çember alanına girer. Allah, sadece bir zümreye, bir ırka ve bir bölgeye rahmet ve merhamet etmez. Allah, bu dünyada tüm bölgelere ve tüm yarattıklarına rahmet ve merhamet eder.

Hülasa bunlar bana düşündürdükleri, şüphesiz rabbim en doğrusunu bilendir.

Share this content:

Yorum gönder